Investigadors de la Universitat de Barcelona dissenyen un fàrmac capaç d’actuar simultàniament contra tres dianes terapèutiques diferents
en-GBde-DEes-ESfr-FR

Investigadors de la Universitat de Barcelona dissenyen un fàrmac capaç d’actuar simultàniament contra tres dianes terapèutiques diferents


Un estudi que lideren investigadores de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) ha desenvolupat una nova eina farmacològica capaç d’administrar simultàniament tres fàrmacs basats en oligonucleòtids, cadascun dels quals actua contra una diana terapèutica diferent dins de la cèl·lula. El treball, publicat a la revista Bioorganic Chemistry, presenta una prova de concepte d’aquest innovador compost de triple efecte, que s’ha aplicat amb èxit en cèl·lules de càncer de mama. Segons els experts, es tracta d’una teràpia amb un «elevat potencial per al tractament de malalties complexes com el càncer o la diabetis».
El treball està liderat per la professora Montserrat Terrazas, del Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la Facultat de Química (UB), i Sandra Pérez-Torras, professora del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la Facultat de Biologia (UB) i investigadora del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) i de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD). També hi ha participat el catedràtic Marçal Pastor Anglada i, com a primeres autores de l’article científic, hi ha la investigadora postdoctoral Aida Mata-Ventosa i la investigadora predoctoral Ariadna Vila-Planas.
​​​​​​​
Nova estratègia contra la resistència farmacològica

Les patologies multifactorials o complexes, com el càncer, són el resultat de l’acció conjunta de múltiples factors dins l’organisme, que activen diferents vies de senyalització tumorals. Aquesta multiplicitat de senyals facilita que les cèl·lules canceroses siguin resistents a alguns tractaments, ja que, quan el fàrmac bloqueja la via de senyalització principal, s’activen les vies de senyalització secundàries del tumor. «Per fer front a aquests problemes, s’acostumen a administrar combinacions de fàrmacs de molècula petita, però moltes de les teràpies combinades aprovades fins ara presenten diverses limitacions, com ara la dificultat d’interaccionar amb proteïnes diana amb setis d’unió poc definits o problemes de toxicitat deguts a la interacció entre fàrmacs de diferent naturalesa química», expliquen els científics.

Davant aquest repte, l’equip de la UB ha desenvolupat una eina farmacològica que administra tres fàrmacs del tipus oligonucleòtids antisentit (ASOs). Es tracta de cadenes curtes d'àcids nucleics dissenyades per unir-se a ARN missatgers específics i bloquejar, així, la funció clau d’aquesta molècula en la síntesi de proteïnes a les cèl·lules. Aquest compost farmacològic triple s’ha aplicat amb èxit en cèl·lules de càncer de mama per inhibir l’expressió de tres proteïnes concretes (Akt, Hsp27 i HER2), que contribueixen a una mala prognosi del càncer de mama i a la resistència als fàrmacs.

Els resultats del nou estudi mostren que la toxicitat d’aquesta innovadora teràpia sobre les cèl·lules canceroses és superior a la de la combinació dels tres fàrmacs del tipus ASO administrats de manera independent. «A més, l’especificitat de les dianes escollides permet atacar les cèl·lules tumorals que presenten aquestes alteracions sense afectar les cèl·lules no tumorals», afegeixen els experts.

L’activació del nou fàrmac combinat dins de la cèl·lula és mitjançada per l’enzim RNasa H, que es troba de manera natural en el citoplasma cel·lular. «Aquest enzim reconeix la part central del constructe (un híbrid d’ARN i ADN) i talla el seu component d’ARN, que actua de vincle d’unió entre els tres fàrmacs. Com a conseqüència, els tres fàrmacs ASOs són alliberats de forma simultània i poden exercir les seves funcions inhibidores», detallen els investigadors.

Una eina dirigida contra múltiples combinacions de dianes

La prova de concepte s’ha fet en cèl·lules d’un tipus concret de càncer de mama, però els experts apunten que la nova eina es podria fer servir en un futur per «administrar múltiples combinacions d’ASOs que podrien estar dirigits a múltiples combinacions de dianes terapèutiques, no només de diferents tipus de càncer, sinó també aplicables a altres malalties complexes, com la diabetis», conclouen.
Mata-Ventosa, Aida; Vila-Planas, Ariadna; Solsona-Pujol, Aina; de la Dueña, Jordi; Torrents, Maria; Izquierdo-García, Eduardo; Pastor-Anglada, Marçal; Pérez-Torras, Sandra; Terrazas, Montserrat. «RNase H-sensitive multifunctional ASO-based constructs as promising tools for the treatment of multifactorial complex pathologies». Bioorganic Chemistry, Setembre, 2024. DOI: 10.1016/j.bioorg.2024.107595.
Angehängte Dokumente
  • D’esquerra a dreta, Ariadna Vila-Planas, Marçal Pastor-Anglada, Montserrat Terrazas, Sandra Pérez-Torras i Aida Mata-Ventosa.
Regions: Europe, Spain
Keywords: Health, Environmental health, Medical, People in health research, Business, Medical & pharmaceutical, Science, Life Sciences

Disclaimer: AlphaGalileo is not responsible for the accuracy of news releases posted to AlphaGalileo by contributing institutions or for the use of any information through the AlphaGalileo system.

Referenzen

We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet
AlphaGalileo is a great source of global research news. I use it regularly.
Robert Lee Hotz, LA Times

Wir arbeiten eng zusammen mit...


  • BBC
  • The Times
  • National Geographic
  • The University of Edinburgh
  • University of Cambridge
  • iesResearch
Copyright 2024 by DNN Corp Terms Of Use Privacy Statement