Identifiquen tres perfils psicològics que podrien determinar l’evolució de la salut mental, cognitiva i cerebral en l’envelliment
en-GBde-DEes-ESfr-FR

Identifiquen tres perfils psicològics que podrien determinar l’evolució de la salut mental, cognitiva i cerebral en l’envelliment


Un estudi internacional publicat a la revista Nature Mental Health ha identificat tres perfils psicològics relacionats amb diferents patrons de deteriorament cognitiu i cerebral en l’envelliment. La recerca, que ha analitzat més de mil persones adultes de mitjana edat i gent gran, mostra que les característiques psicològiques específiques de cada perfil podrien influir en el risc de desenvolupar demència, així com en aspectes com la velocitat de deteriorament cerebral i la qualitat del son. Aquestes troballes obren noves perspectives per al disseny d’estratègies de prevenció més personalitzades.

Segons l’equip investigador, els resultats subratllen «la necessitat de fer avaluacions psicològiques integrals dels pacients per identificar els diferents perfils psicològics i, així, permetre implementar estratègies de canvi de comportament més específiques i adaptades a cada individu».

El treball el lidera David Bartrés-Faz, investigador de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i de l’Institut de Neurociències (UBneuro) de la UB, a més de membre de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i investigador principal de la Barcelona Brain Health Initiative (BBHI), una iniciativa de l’Institut Guttmann que té com a objectiu conèixer i entendre com podem mantenir la salut del cervell al llarg del temps.

Factors de risc i de protecció davant el deteriorament cognitiu

Investigacions recents han detectat característiques psicològiques que es poden associar a un augment del risc o de la protecció contra el deteriorament cognitiu, la neurodegeneració i la demència clínica. Per exemple, el fet de tenir pensaments negatius repetitius, la tendència a experimentar angoixa i l’estrès percebut s’associen amb un risc més gran, mentre que tenir un sentit de propòsit vital o l’autoreflexió serien factors de protecció davant aquest declivi.

En aquest estudi, fet a partir de l’anàlisi de les dades de més de mil persones voluntàries de la BBHI i de l’estudi internacional Medit-Ageing, l’equip investigador va examinar si aquests factors —de protecció i de risc— es combinen en perfils psicològics similars en dues cohorts independents, amb persones adultes de mitjana edat i gent gran sense deteriorament cognitiu.


El professor Bartrés-Faz destaca que «fins ara els factors psicològics de risc i protecció s’han examinat gairebé exclusivament de manera independent: aquest enfocament és limitador, ja que les característiques psicològiques no existeixen de manera aïllada».

A continuació, es va analitzar com la pertinença a cadascun d’aquests perfils es relaciona amb indicadors de salut mental, cognició, estil de vida i integritat cerebral —mesurada mitjançant el gruix cortical—, així com amb l’evolució cognitiva i de l’atròfia cerebral al llarg del temps. «L’objectiu ha estat dilucidar com es relacionen diverses combinacions de característiques psicològiques amb la salut mental, cognitiva i cerebral», explica l’expert de la UB i de l’Institut Guttmann.

Implicacions per a la salut mental i cognitiva

Els resultats mostren que tenir un perfil psicològic «ben equilibrat», amb factors de protecció moderadament alts i factors de risc moderadament baixos, es relaciona amb una millor salut cognitiva i mental en tots els indicadors mesurats. «Aquestes associacions es van observar en totes les franges d’edat estudiades, fet que reforça la rellevància de considerar l’equilibri d’una àmplia gamma d’aspectes psicològics com a determinants de la salut mental, cognitiva i cerebral en l’edat adulta i en l’edat avançada», assenyala Bartrés-Faz.

D’altra banda, un perfil psicològic amb baixos nivells de característiques protectores —com, per exemple, el sentit de propòsit vital, l’extraversió o l’obertura a noves experiències— es va relacionar amb una pitjor cognició (especialment en la gent gran), una atròfia cerebral més accentuada (ja observable en adults de mitjana edat) i una menor adherència a estils de vida saludable.

Finalment, el tercer perfil identificat, caracteritzat per alts nivells de trets psicològics negatius o de risc, com una propensió elevada a l’angoixa i pensaments negatius, «pot augmentar el risc de deteriorament cognitiu i demència a través d’una via psicoafectiva, que inclou l’expressió de símptomes com la depressió, l’ansietat, queixes cognitives, solitud i trastorns del son», afirma l’investigador.

Futures intervencions de prevenció

Aquests resultats, una vegada s’hagin validat mitjançant estudis amb mostres més grans, podrien tenir implicacions importants per a la creació de futures intervencions preventives dissenyades per modificar factors psicològics i estils de vida. «Per exemple, les persones amb trets compatibles amb el perfil psicològic amb baixos nivells de factors protectors podrien beneficiar-se més de teràpies psicològiques que incloguin la identificació o reidentificació de comportaments valuosos i propòsits vitals, com ara la teràpia d’acceptació i compromís», apunta Bartrés-Faz.

«En canvi, les persones que compleixin els criteris del tercer perfil identificat podrien tenir una millor resposta a les teràpies dirigides a reduir els símptomes relacionats amb l’angoixa, que també han demostrat recentment que comporten un benefici potencial», continua l’investigador. En aquest sentit, l’article subratlla la importància de dur a terme «avaluacions psicològiques integrals, que incloguin l’anàlisi de factors tant de risc com de protecció, per poder estimar de manera més precisa el perfil de risc de cada persona».

Bartrés-Faz, David; Demnitz-King, Harriet; Cabello-Toscano, María, et al. «Psychological profiles associated with mental, cognitive and brain health in middle-aged and older adults». Nature Mental Health, gener de 2025. DOI: https://doi.org/10.1038/s44220-024-00361-8
Angehängte Dokumente
  • El professor David Bartrés-Faz lidera el nou treball investigador.
Regions: Europe, Spain
Keywords: Health, Medical, Well being, Society, Psychology

Disclaimer: AlphaGalileo is not responsible for the accuracy of news releases posted to AlphaGalileo by contributing institutions or for the use of any information through the AlphaGalileo system.

Referenzen

We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet
AlphaGalileo is a great source of global research news. I use it regularly.
Robert Lee Hotz, LA Times

Wir arbeiten eng zusammen mit...


  • BBC
  • The Times
  • National Geographic
  • The University of Edinburgh
  • University of Cambridge
  • iesResearch
Copyright 2025 by DNN Corp Terms Of Use Privacy Statement