Descriuen nous mecanismes moleculars relacionats amb la resistència a la insulina
en-GBde-DEes-ESfr-FR

Descriuen nous mecanismes moleculars relacionats amb la resistència a la insulina


La resistència a la insulina precedeix i prediu l’aparició de la diabetis mellitus de tipus 2 (DM2), una malaltia crònica que causa una elevada morbiditat i mortalitat arreu del món. En les persones afectades, la insulina no és capaç de facilitar la captació de glucosa pels teixits i òrgans, una situació que acaba provocant que augmenti en sang (hiperglucèmia crònica). Com que el múscul esquelètic és el teixit que utilitza més glucosa en resposta a l’acció de la insulina, resulta el més afectat per la resistència a aquesta hormona.

Ara un estudi publicat a la revista Cell Communication and Signaling descriu nous mecanismes moleculars per comprendre la resistència a la insulina en el múscul esquelètic i perfilar futures dianes farmacològiques contra la DM2.

La recerca la dirigeix Manuel Vázquez-Carrera, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB), l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD), i l’Àrea de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBERDEM). També signen el nou treball Ricardo Rodríguez-Calvo, del CIBERDEM i la Universitat Rovira i Virgili; Antoni Camins, de l’Institut de Neurociències (UBNeuro) i l’Àrea de Malalties Neurodegeneratives del CIBER (CIBERNED), i Walter Wahli, de la Universitat de Lausana (Suïssa), entre altres especialistes.

Exploració del paper del receptor de la insulina
​​​​​​​

La diabetis mal controlada és un greu problema de salut global, ja que pot danyar els vasos sanguinis, el cor, els ulls, els ronyons i altres òrgans en pacients. Diversos estudis han demostrat que, durant el desenvolupament de la resistència a la insulina, s’alteren moltes de les etapes de la ruta metabòlica activada per aquesta hormona. No obstant això, fins ara s’havia prestat molta menys atenció al que passa amb el receptor de la insulina.

«La via de senyalització de la insulina s’inicia quan aquesta hormona s’uneix a un receptor present a les cèl·lules dels teixits que hi responen. Aquest receptor el componen la subunitat α del receptor de la insulina (InsRα) i la subunitat β (InsRβ)», detalla el catedràtic Manuel Vázquez-Carrera. «La unió de la insulina a la subunitat InsRα desreprimeix l’activitat tirosina-cinasa de la subunitat β (InsRβ). D’aquesta manera, comença tota una ruta metabòlica, amb diferents etapes que, finalment, permeten la translocació dels transportadors de glucosa des de l’interior fins a la membrana de les cèl·lules per permetre l’entrada de glucosa», continua.

El nou estudi avalua si un receptor activat per proliferadors peroxisòmics (PPAR)β/δ és capaç de regular els nivells d’InsRβ en el múscul de ratolins i en miotubs en cultiu. «Els resultats que s’han obtingut mostren que la deleció del gen PPARβ/δ en ratolins redueix els nivells de proteïna InsRβ en el múscul esquelètic, en comparació amb els ratolins no modificats genèticament. També s’ha comprovat que GW501516 —un agonista de PPARβ/δ— augmenta els nivells de proteïna d’InsRβ en el múscul de ratolins», apunta Vázquez-Carrera.

El catedràtic afegeix que «la reducció dels nivells d’InsRβ en miotubs en cultiu causada per un activador de l’estrès del reticle endoplasmàtic —procés implicat en el desenvolupament de resistència a la insulina i DM2— es reverteix parcialment quan les cèl·lules s’incuben en presència d’aquest agonista de PPARβ/δ. En concret, aquest agonista també va disminuir l’estrès del reticle i l’activitat lisosomal, responsable de degradar la proteïna InsRβ, la qual cosa podria explicar l’efecte beneficiós d’aquest compost sobre els nivells d’aquesta proteïna».

Igualment, els resultats revelen que els nivells de proteïna del receptor d’efrina tipus B4 de tirosina-cinasa (EphB4) —un factor que s’uneix a InsRβ i en facilita l’endocitosi i la degradació en els lisosomes— van augmentar en el múscul esquelètic de ratolins deficients en PPARβ/δ. Per contra, l’agonista d’aquest receptor va disminuir els nivells en el múscul esquelètic de ratolins no modificats genèticament.

Els resultats de l’estudi identifiquen nous mecanismes pels quals PPARβ/δ regula els nivells proteics d’InsRβ en el múscul esquelètic. «En conjunt, la recerca descriu noves accions d’aquest receptor nuclear que poden contribuir a explicar-ne els efectes beneficiosos en la resistència a la insulina i la DM2», conclou Vázquez-Carrera.
​​​​​​​Wang, Jue-Rui; Jurado-Aguilar, Javier; Barroso, Emma; Rodríguez-Calvo, Ricardo; Camins, Antoni; Wahli, Xalter; Palomer, Xavier; Vázquez-Carrera, Manuel. «PPARβ/δ upregulates the insulin receptor β subunit in skeletal muscle by reducing lysosomal activity and EphB4 levels». Cell Communication and Signaling, desembre de 2024. DOI: 10.1186/s12964-024-01972-5
Attached files
  • Una nova recerca posa el focus d’interès en el receptor de la insulina per comprendre el paper que fa en el desenvolupament de la diabetis mellitus de tipus 2, una malaltia metabòlica amb un gran impacte en la salut global.
Regions: Europe, Spain
Keywords: Business, Medical & pharmaceutical, Health, Medical, People in health research, Well being, Science, Life Sciences

Disclaimer: AlphaGalileo is not responsible for the accuracy of content posted to AlphaGalileo by contributing institutions or for the use of any information through the AlphaGalileo system.

Testimonials

For well over a decade, in my capacity as a researcher, broadcaster, and producer, I have relied heavily on Alphagalileo.
All of my work trips have been planned around stories that I've found on this site.
The under embargo section allows us to plan ahead and the news releases enable us to find key experts.
Going through the tailored daily updates is the best way to start the day. It's such a critical service for me and many of my colleagues.
Koula Bouloukos, Senior manager, Editorial & Production Underknown
We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet

We Work Closely With...


  • BBC
  • The Times
  • National Geographic
  • The University of Edinburgh
  • University of Cambridge
  • iesResearch
Copyright 2025 by AlphaGalileo Terms Of Use Privacy Statement